Sedona Schnebly & # 39; s beeldhouwer: Susan Kliewer

Ik ben er zeker van dat kunst een door God geschonken talent is, en als je jezelf open laat, komt de creatieve kracht erdoorheen “- Susan Kliewer

Ik heb altijd het monument van Sedona Schnebly bewonderd dat bij de ingang van de openbare bibliotheek van Sedona staat. Het standbeeld, een 10 voet lang brons, portretteert Sedona vooruit met haar linkerarm uitgestrekt en biedt een appel uit een mand terwijl haar gezicht een zachte glimlach trekt, alsof ze je verwelkomt bij haar naamgenoot, de stad Sedona. Dit aanbiedende gebaar staat symbool voor de reputatie van Sedona als een charmante gastvrouw. Trouwens, zij en haar man groeiden appels en hun huis verdubbelde als een bed & breakfast dat vermoeide reizigers verwelkomde. De fijne lijnen en contouren van het standbeeld worden meesterlijk gecombineerd met een gracieuze zachte beweging die het tot leven brengt. Toen ik hoorde dat Susan Kliewer de kunstenaar was, wilde ik de vrouwelijke beeldhouwer van de vrouwelijke pionier ontmoeten.

Susan Kliewer besteedt tijd aan beeldhouwen in Mountain Trails Galleries in Tlaquepaque (www.mountaintrails.com). Ze nodigde me uit om met haar mee te gaan naar de kunstgalerij voor ons interview. Bij mijn aankomst werkte ze aan een klein ruiterstandbeeld van de legendarische Buffalo Bill.

Door haar vriendelijke manier en hartelijke glimlach voelde ik me meteen thuis. Ik kreeg ook waardering voor haar diepgaande kennis en respect voor de Navajo en de Hopi-culturen, en haar passie voor de geschiedenis van Zuidwest-Amerika in het algemeen.

In combinatie met een leven op het platteland en voortdurend contact met de Navajo-cultuur, omvat haar werk gedetailleerd onderzoek, iets dat ze al ongeveer 30 jaar doet. Om deze reden weerspiegelen haar meesterwerken nauwkeurig een traditionele Amerikaanse historische achtergrond die ze tot leven brengt in haar geanimeerde bronzen.

Naast het standbeeld van Sedona Schnebly heeft Kliewer twee levensgrote waterfonteinen gebeeldhouwd: één herdenkt het Sinagua-volk en de andere portretteert een Hopi Water Maiden. Kliewer geniet van deze monumentale projecten en verwacht in de nabije toekomst meer te creëren.

Susan Kliewer werd geboren in Orange County, Californië. Haar grootouders waren veeboeren daar voordat het overvol werd. Hoewel Kliewer een getalenteerde beeldhouwer is, was schilderen haar eerste artistieke passie. Ze begon met schilderen op 10-jarige leeftijd en besloot dat ze kunstenaar wilde worden. Als een interessante opmerking, haar vader, Elmer Osterman (een brandpreventiecoördinator voor CA), was de maker van het populaire pictogram ‘Smokey the Bear’ van vandaag, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een beer die in een brand is gestrand. Het is dan ook geen verrassing dat haar artistieke talent in de familie zit.

Het was in 1968 toen zij en haar voormalige echtgenoot over de stad Sedona lazen in een artikel gepubliceerd in Arizona snelwegen en planden daar een kampeertocht met hun drie kinderen. Ze kwamen voor de eerste keer op Memorial Day en werden meteen verliefd op het gebied. Kliewer en haar familie besloten uit Californië te verhuizen en kochten Oak Creek Mobile Lodge en runden het ongeveer vier jaar lang als stacaravan.

Op een dag stelde een Californische buurman voor om een ​​ander type bedrijf te runnen, een handelspost in Marble Canyon. Het was een afgelegen locatie in de buurt van de grens tussen Arizona en Utah, en hoewel ze in het begin aarzelde, realiseert Susan zich nu dat het een heel belangrijke stap in haar leven was: “dat vond ik heel belangrijk. Ik wilde Sedona zo graag verlaten , maar ik ben echt blij dat we dat hebben gedaan, vanwege alle nieuwe ervaringen die ik anders niet zou hebben gehad. ”

Gedurende de volgende vijf jaar leerde Kliewer het runnen van een restaurant, een motel, een tankstation, een postkantoor en natuurlijk een handelspost. “Het was als een klein piepklein koninkrijk. Nette plek! We hebben alle mensen ontmoet die de Canyon zijn afgegaan voor wildwatervaren … dus we hadden de hele zomer hele leuke, zeer interessante gasten. Er was geen televisie of elektronische dingen , maar veel muziek en zang ‘s nachts “- ze herinnert zich glimlachend.

In haar vrije tijd bleef Susan schilderen en werd ze behoorlijk bekwaam in het schilderen van portretten. Ze werd geïnspireerd door haar liefde voor en interesse in Zuidwest-culturen. In feite trouwde haar zoon met een Navajo-meisje en sindsdien werden haar banden met de Navajo versterkt. Haar Navajo-vrienden en kleinkinderen hebben model gestaan ​​voor veel van haar bronzen stukken.

Na haar onvergetelijke jaren op de handelsplaats besloot Kliewer terug te gaan naar Sedona: “Ik wilde een normaler leven voor mijn kinderen. Ze moesten elke dag 40 kilometer naar school … Het was echt moeilijk voor hen, ze hadden om elke dag een busrit van een uur te maken. ”

Terug in Sedona werkte Kliewer als manager van “Oaxaca Restaurant” in Uptown Sedona. Maar toen het restaurant uitverkocht was, beheerden de nieuwe eigenaars het restaurant zelf en werkte ze als serveerster. Ze herinnert zich dat het een heel moeilijke tijd voor haar was, omdat ze door een scheiding ging en haar brood probeerde te verdienen; vervolgens solliciteerde Kliewer naar een baan bij de plaatselijke gieterij. Hoewel ze in eerste instantie werd afgewezen omdat het ‘het werk van een man’ was, hield ze vol en werd het de eerste vrouw in de stad die ooit zo’n baan had: ‘Als ik het niet had gedaan, zou ik zou vandaag niet beeldhouwen – beweerde ze.

Maar laat Susan ons de rest van haar verhaal vertellen.

MS-B: Ik begrijp dat je eerder begon te schilderen dan met beeldhouwen. Hoe ben je begonnen met beeldhouwen? Had je een mentor?

SK: Soort van … bij de gieterij werkten we samen met veel populaire artiesten. Ik werkte daar ongeveer tien jaar, werd bevriend met vele beeldhouwers en ze leerden me dingen te doen en onthulden kleine geheimen.

Ook waren de meeste jongens die bij de gieterij werkten beeldhouwstudenten van de NAU in Flagstaff, en ze waren allemaal erg geïnteresseerd in kunst en beeldhouwkunst. In de buurt zijn was ook een leerervaring. Tijdens koffiepauzes spraken we over kunst.

De gieterij-eigenaar was ook erg aardig en liet ons onze dingen na het werk gieten. Dus, beetje bij beetje, was ik aan het beeldhouwen. Ik werkte nauw samen met gerenommeerde beeldhouwers zoals John Hampton, Joe Beeler en Buck McCain. Ze hebben me veel geholpen, vooral Joe Beeler. Hij keek naar mijn stukken en bekritiseerde ze voor mij. Hij was een vriend en we hebben aan veel stukken samen gewerkt. Het was een geweldige opleiding, hoewel ik het me toen niet eens realiseerde. Ik beschouwde mezelf als een schilder. Ik heb altijd geschilderd. Toen ik op de handelspost woonde, heb ik veel Indiase portretten gemaakt. Zo langzamerhand beeldhouwde ik mensenportretten. Ik denk dat deze verschillende banen niet voor niets waren gekomen. De handelspostdagen, de gieterijdagen en alle andere ervaringen die ik had, hebben me geholpen om te doen wat ik doe … en het was altijd leuk.

MS-B: Schilder je nog?

SK: Ik schilder nog steeds regelmatig. Minstens een keer per week. Mijn man Jeff en ik zijn bijvoorbeeld net terug van een reis langs de kust van Californië, waar we de hele tijd buiten schilderden. We schilderen samen en gebruiken olie op canvas. Jeff schildert nu twee jaar en hij vindt het geweldig. Het is moeilijk om buiten te schilderen omdat het licht snel verandert. Je moet heel snel werken. We stonden op, schilderden in de ochtend en ook in de middag. Het is vermoeiend omdat je zo snel moet werken, maar het is echt leuk. Ik heb enkele schilderijen in de galerij van Sedona Arts Center, als je ze wilt zien. Het Sedona Arts Centre is een geweldige plek, veel workshops en exposities. Toen ik hier net verhuisde, ging ik naar de kunstschuur voor aquarellessen en ontmoette op die manier andere kunstenaars en docenten. Het is op veel manieren een grote hulp voor mij geweest.

Toen ik bij de gieterij werkte, wilde ik beeldhouwen, maar ik wist niet hoe ik het raamwerk, het anker moest bouwen en dat hield me tegen. Toen ik echt serieus werd met beeldhouwen, moedigden de kerels die bij de gieterij werkten me aan om een ​​klas te volgen bij NAU. Het heette “Anatomy for Sculptors.” We moesten spieren maken van klei. We deden het hele lichaam een ​​semester en dan het hoofd. Het was echt een goede anatomieklasse, het hielp me om te beginnen. Het was echt een belangrijke stap.

MS-B: Hoe is het project voor het beeldhouwen van Sedona tot stand gekomen?

SK: Dat project werd gesponsord door de Red Rock Arts Council, de groep die de Sedona Sculpture Walk sponsorde. Ze organiseerden een wedstrijd, met Sedona Schnebly als onderwerp voor een bronzen monument. Mensen namen deel aan de wedstrijd en stuurden maquettes in ( kleine handgemaakte modellen ) om te laten zien hoe hun “Sedona” eruit zou zien. Vervolgens hadden ze tijdens de Sculpture Walk een jury, natuurlijk, mensen die waren geselecteerd om op het beste werk te stemmen. Ik was zo opgewonden toen ik won omdat het echt heel belangrijk voor me was en ik werd gekozen uit acht finalisten.

MS-B: Hoe heb je je sculptuur van Sedona Schnebly & # 39; s gezichtseigenschappen zo op haar laten lijken?

SK: Nou … ik heb wat foto’s van Sedona van haar familie geleend. Ze waren er erg blij mee, dus dat was goed. Het heeft me enorm geholpen om haar achterkleindochter, Lisa Schnebly, te ontmoeten, die een heel aardig persoon is. Ze heeft een kinderboek over Sedona geschreven. Ze modelleerde voor mij en iedereen in haar familie dacht dat ze op haar overgrootmoeder leek. Dus het was een soort groepsinspanning. Ik beeldhouwde Sedona in het Sedona Arts Centre in hun hoofdgalerij gedurende ongeveer acht maanden. In de zomer kwamen er veel mensen langs om gedag te zeggen en me te zien werken. Het standbeeld is 10 voet lang. Ik moest een ladder op klimmen om eraan te werken. Het was leuk.

MS-B: Kun je me uitleggen wat de verschillende fasen zijn in het proces van het beeldhouwen van een brons?

SK: Wanneer je een sculptuur start, moet je eerst het raamwerk maken, het anker. Het is gemaakt van aluminiumdraad en gegalvaniseerde afvoerbuizen. Het biedt ondersteuning voor de klei. Dan leg je er klei op en werk je gewoon van binnen naar buiten. Ik gebruik klei op oliebasis die niet uitdroogt. Wanneer je het stuk klaar hebt, breng je het naar de gieterij en zij doen de mal. Soms geven kunstenaars er de voorkeur aan om het zelf thuis te doen, maar ik laat het hen liever doen, zodat ik me op mijn werk kan concentreren.

Het klei-origineel is geverfd met lagen siliconenrubber om de mal te maken. Elke laag rubber moet 24 uur drogen. De gemiddelde mal duurt twee weken om te voltooien.

Om het bronzen gietstuk te maken, schildert de gieterij hete was in de rubberen mal. Dit wordt gedaan in lagen totdat de was bijna een kwart inch dik is. Wanneer de was is afgekoeld, wordt de vorm uit elkaar gehaald en wordt de was verwijderd.

Het volgende is de slurry, een oplossing op silicabasis. De was wordt in suspensie gedompeld en met kiezelzand bestrooid en men laat deze drogen. Dit proces wordt acht dagen lang elke dag herhaald met een jas. Het resultaat is een keramische schil die de was bedekt. Het wordt in een oven geplaatst en verwarmd om de was uit te smelten. Het volgende is het bronzen gieten. De schaal wordt ondersteboven in een doos met zand geplaatst en gesmolten brons wordt in de schaal gegoten. Nadat het is afgekoeld, wordt de keramische schaal weg gebeiteld en gezandstraald. Dan moet je het metaalwerk doen, lassen en slijpen zodat het brons opnieuw wordt gestructureerd. Het toepassen van de kleuren is de volgende, en dat wordt het patina genoemd. Dat wordt gedaan door het brons met een fakkel te verwarmen terwijl oxiderende chemicaliën worden toegepast. Dat is de laatste stap en het is een belangrijk onderdeel dat het brons zijn kleur geeft. Het is echt ingewikkeld. Het duurt ongeveer zes weken om al die stappen te doen. Elke stap moet met zorg worden uitgevoerd om het voltooide brons perfect te laten zijn.

MS-B: Bedankt, Susan, voor je tijd en voor deze buitengewone leerervaring.

Door Sedona.bizSource by Carl Jackson