Gevaarlijk kookgerei – hoe het het voedsel van uw baby kan beïnvloeden

Bij het bereiden van zelfgemaakte babyvoeding zorgen wij ouders er altijd voor dat onze voedingsmiddelen gezond en geschikt zijn voor onze baby’s. Iets wat velen van ons echter over het hoofd zien, is de geschiktheid van de potten waarin we koken – maar het feit is dat kookgerei gemaakt van bepaalde materialen mogelijk niet ideaal is voor het bereiden van babyvoeding.

  • Ongevoerde of niet-geïsoleerde koperen potten mogen niet worden gebruikt om het voedsel van uw baby te koken. Dit komt omdat koper zowel vitamine C en E als ook het foliumzuur in het voedsel vernietigt. Bovendien kunnen zure voedingsmiddelen gekookt in koperen potten giftige niveaus van koper bevatten.
  • Aluminium potten worden ook als onveilig beschouwd voor het koken van het voedsel van je baby. Zure voedingsmiddelen gekookt in aluminium potten kunnen zeer kleine hoeveelheden aluminium oplossen, die vervolgens in het voedsel kunnen worden opgenomen. Geanodiseerd aluminium kookgerei is een veiliger alternatief, omdat het anodiseerproces het aluminium in het kookgerei “vergrendelt”.
  • Roestvrij staal kookgerei bestaat uit een mengsel van verschillende metalen. Over het algemeen wordt het als zeer veilig beschouwd – maar je moet het niet gebruiken om het voedsel van je baby te koken als het bijzonder ontpit of gedeukt is. U moet ook voorkomen dat u uw roestvrijstalen kookgerei schrobt met een schurende substantie, omdat hierdoor kleine hoeveelheden nikkel en chroom in voedsel kunnen vrijkomen.
  • Vermijd het koken van het voedsel van uw baby in antikleefpannen, omdat de antikleeflaag kan afbreken en in het voedsel terecht kan komen. Er wordt ook aangenomen dat giftige dampen kunnen vrijkomen door een antikleefpan tot een zeer hoge temperatuur te verwarmen.

Niemand weet precies hoe gevaarlijk dit soort kookgerei is voor de gezondheid en onderzoek moet nog met overtuigend bewijs komen. Sommige experts denken dat het risico zeer laag is, of dat alleen mensen die gevoelig zijn voor bepaalde materialen ongunstig zullen reageren.

Maar wat als een klein risico voor een volwassene wordt beschouwd, kan voor een baby aanzienlijk groter zijn, dus het is waarschijnlijk een goed idee om naar veiligere alternatieven voor kookgerei te kijken wanneer u voor uw kleintje kookt.

  • Koken met ijzeren kookgerei is eigenlijk gunstig voor de gezondheid. Wanneer u zure voedingsmiddelen (zoals tomaten) in ijzeren potten kookt, “trekt” het voedsel het ijzer uit de pot. Dit verhoogt het belangrijke dieetijzer in het voedsel van uw baby.
  • Het Centrum voor voedselveiligheid en toegepaste voeding van de FDA beschouwt keramiek, glas en geëmailleerd kookgerei als veilig. Gebruik echter geen ouder geëmailleerd kookgerei, omdat dit cadmium kan bevatten. Cadmium is een giftige stof die niet langer wordt gebruikt bij de vervaardiging van kookgerei in de VS. Je moet ook voorzichtig zijn met geglazuurd keramisch kookgerei uit het buitenland, waar de voorschriften voor het opnemen van cadmium en lood in kookgerei mogelijk niet zo streng zijn.

Zorg er in het belang van de gezondheid van uw baby EN voor die van uzelf altijd voor dat uw kookgerei in zeer goede staat wordt gehouden – en gebruik geen potten die zijn gescheurd, geschild, afgestoken of ontpit.



Source by Christine Albury